Behandelingen vinden plaats in de praktijk of aan huis.
Trainen en therapie tijdens en na behandeling voor kanker? Zeker!
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het veel voordelen heeft om tijdens en na de behandeling voor kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen.
Tijdens dit programma begeleidt de fysiotherapeut met een oncologische specialisatie mensen op een verantwoorde manier naar een actieve leefstijl.
Voordelen van trainen tijdens de medische behandeling:
Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling:
bron:www.onconet.nu
Mensen die voldoende bewegen voelen zich bovendien fitter en vrolijker.
Het is wetenschappelijk bewezen dat de kwaliteit van leven verbeterd.
De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten.
Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spanningsklachten, pijn, of verminderde spierkracht. Ook kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk of hobby's. De oncologiefysiotherapeut kan helpen in alle fasen van de ziekte: de curatieve, palliatieve of terminale. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen verschillen. Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.
De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.
Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.
Bron: KNGF
Manuele lymfedrainage verplaatst vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
Deze techniek is alleen effectief wanneer deze ingezet wordt in combinatie met oefentherapie en compressietherapie (zoals bandages of therapeutisch elastische kousen).
Oefentherapie is een vorm van therapie waarbij u als patiënt zelf actief bent. De therapie is gericht op trainen van spierkracht, maar ook op algemene conditie.
Compressie: essentieel bij lymfoedeem. Het begint met zwachtelen, daarna zal in overleg met een compressiespecialist een therapeutisch elastische kous of bandagesysteem aangemeten worden.
Kijk eens op www.lymfoedeem.nl voor betrouwbare informatie.
We bieden hier in Roden fysiotherapie aan voor mensen met COPD en astma, dit doen we (Meike Boswijk en Gerard van Vliet) in een samenwerkingsverband de Therapie Toren.
COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen en longen, waardoor het ademhalen moeilijker wordt en de longen beschadigd raken. Chronisch hoesten, overmatige slijmproductie en een chronische kortademigheid zijn de meest voorkomende klachten. Chronische bronchitis en emfyseem (verlies van longweefsel) zijn de belangrijkste aandoeningen die bij COPD horen.
COPD komt voor bij mensen die (langdurig) gerookt hebben, genetische aanleg hebben of gevoelige luchtwegen hebben. We zijn gespecialiseerd in COPD -problematiek. De behandeling heeft een wetenschappelijke basis. Bewegen helpt om fitter en sterker te worden.
We begeleiden u met een persoonlijk behandelplan.
Bij benauwd worden denken mensen vaak dat het beter is om een stapje terug te doen. Toch is bewegen juist beter. Spierkracht en uithoudingsvermogen trainen verbetert je kwaliteit van leven en vermindert symptomen als bijvoorbeeld kortademigheid. Het is belangrijk dat de training met kennis van zaken wordt gedaan. Het aanleren van ademhalingsoefeningen en de medicatie goed en op een juiste manier te gebruiken komt ook aan de orde. We leren je om je mogelijkheden te vergroten.
Behandelen en begeleiding begint met een intakegesprek. Eerst meten we de hartfrequentie en het zuurstofgehalte in het bloed. Daarnaast meten we je spierkracht met de handdynamometer en het uithoudingsvermogen met een looptest. Mocht het nodig zijn, dan nemen we contact op met de behandelend arts. We kijken o.a. naar lichaamshouding, adempatroon en beweeglijkheid van de borstkas. Samen stellen we doelen op die u wilt bereiken. Vervolgens maken we een programma op maat. Een gemiddeld behandeltraject duurt tussen de 8 en 12 weken. Uw kwaliteit van leven verbetert aanzienlijk, weten we uit ervaring.
COPD is chronisch. We kunnen u niet beter maken. Wel kunnen u helpen sterker en meer fit te worden.
Voor deelname aan een longrevalidatieprogramma is een verwijzing van longarts of huisarts noodzakelijk.
Triggerpoints (of spierknopen) zijn pijnlijke verhardingen in de spier: deze kan niet meer goed ontspannen. Dry needling is een techniek om deze klacht te verhelpen. Dry needling is niet te vergelijken met acupunctuur, het is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode van spierproblematiek. Het is bijvoorbeeld in te zetten bij klachten als: hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, armklachten als een tenniselleboog, en uitstralende pijnklachten vanuit de rug naar het been.
Ik plaats een dun naaldje direct in de triggerpoint in de spier. Het aanprikken in de huid is niet pijnlijk. De spier en de triggerpoint reageren met een local twitch response, dat is voor de meeste mensen wel wat gevoelig. Het wordt vaak omschreven als een elektrisch schokje of een kramp-achtig gevoel. U merkt dat na een tijdje dat gevoel afneemt, dan heeft het naaldje gedaan wat het moet doen. U verneemt dan direct ontspanning en u merkt vaak dat u beter kan bewegen.
Na de behandeling kunt u een soort beursige spierpijn vernemen, dit kan aanhouden van een paar uren tot een dag of twee.